Spotkania odbywają się na Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Pruszczu Gdańskim w dniach 1 marca, 4 marca, 11 marca, 16 marca i 25 marca o godzinie 16:30. 1 marca odbył się wykład, którego tematyką była piramida żywieniowa seniora, prozdrowotne składniki diety, interakcje leków z pożywieniem, a także praktyczne wskazówki dotyczące zakupów czy komponowania zdrowych posiłków. 4 marca rozpoczął się cykl warsztatów ‑ pierwszym tematem była Dieta Śródziemnomorska i Dieta DASH w ujęciu praktycznym, szczególnie jak można zastosować ich założenia w codziennej diecie. Kolejny warsztat odbył się 11 marca i dotyczył m.in. funkcji jedzenia, jedzenia emocjonalnego oraz jak radzić sobie z podjadaniem. 16 marca tematem warsztatów będą zdrowe zakupy ‑ co wybierać na zakupach, jak czytać etykiety oraz przykłady ciekawych produktów, które warto wprowadzić do codziennej diety.
Ostatni warsztat, który odbędzie się 25 marca, będzie dotyczył używek ‑ alkoholu i papierosów. Słuchacze dowiedzą się, jak wypracować schematy działania na rzucenie lub ograniczenie używek i dlaczego jest to takie ważne w kontekście zdrowotnym. Zajęcia odbyły się już między innymi w Centrum Aktywności Seniora w Gdyni, gdzie omawiane były tematy zdrowego żywienia seniorów. Słuchacze otrzymali również materiały edukacyjne, z których będą mogli korzystać w domu i na zakupach.
Wydarzenie zostało objęte Patronatem Honorowym Burmistrza Pruszcza Gdańskiego.
Urząd Miasta Pruszcz Gdański
Napisz komentarz
Komentarze