niedziela, 24 listopada 2024 19:24
Reklama

Przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Są takie dania, bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Zostało tylko kilka dni, żeby pomyśleć o ich przygotowaniu.
Przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Autor: iStock

Wielkanoc to czas po Wielkim Poście, dlatego Polacy z przyjemnością zasiadają do stołów, aby w rodzinnym gronie delektować się smakiem tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć m.in. białego barszczu, pasztetu i oczywiście jajek. Przygotowaliśmy proste przepisy, dzięki którym przedświąteczne gotowanie stanie się proste i przyjemne.

BIAŁY BARSZCZ

Ten świąteczny w wielu domach podawany jest w specjalnym chlebie. Nie może zabraknąć w nim wyrazistego smaku wędzonki i chrzanu. Dla urozmaicenia można dodać do niego również białą kiełbasę – w całości lub pokrojoną w plasterki. Na przygotowanie zupy powinniśmy poświęcić około 2 godzin.

Składniki:

- 0,5 kg wędzonego boczku
- 350 g żeberek wędzonych
- 0,4 kg ulubionej kiełbasy
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- starta na małych oczkach włoszczyzna
- 0,5 litra gotowego zakwasu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- małe opakowanie śmietany - 30 proc. tłuszczu
- pół słoiczka chrzanu tartego
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek do smaku

Przygotowanie:

1. Żeberka należy umyć, włożyć do dużego garnka i zagotować, po czym zebrać powstały z nich osad, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować jeszcze przez ok. pół godziny. W tym czasie ugotować na twardo jajka.

2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do niego cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojony w plasterki czosnek i zeszklić. Na końcu dołożyć naciętą lekko kiełbasę i obsmażyć ją, aż się zarumieni z każdej strony. Żeberka można wyjąć i odłączyć mięso od kości, a następnie dodać do zupy.

3. Włoszczyznę zetrzeć na tarce i dołożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, boczkiem i kiełbasą oraz chrzanem. Do wywaru dodać również zakwas.

4. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze śmietaną i mąką. Białka siekamy. Wszystko dodajemy do garnka i gotujemy przez ok. 5 minut. Na końcu doprawić majerankiem do smaku.

PASZTET WIELKANOCNY

Żeby podbił nasze podniebienia, powinien obfitować w świeże, drobiowe mięso i warzywa. Może być dodatkiem do pieczywa, ale sprawdzi się również jako samodzielna potrawa. Przygotowanie zajmie ok. 2 godzin, nie licząc czasu pieczenia.

Składniki:

- 4 litry wody
- 2 marchewki
- kilogram podudzi z kurczaka
- kilogram piersi z kurczaka
- 200 gramów wątroby drobiowej
- 4 średniej wielkości jajka
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa tarta i słodka papryka do smaku,
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki suszonego lubczyku

Przygotowanie:

1. Mięso ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, marchewki, lubczyku, soli, pieprzu oraz wątróbki przez około godzinę. Następnie wyjąć wszystkie składniki z wody i wystudzić.

2. Wszystkie ugotowane wcześniej składniki zmielić dwukrotnie w maszynce.

3. Do masy dodać łyżeczkę gałki muszkatołowej, jajka i smalec. Doprawić solą, pieprzem i łyżką słodkiej papryki.

4. Masę wyrabiać rękami do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

5. Całość przełożyć do keksówki i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.

JAJKA FASZEROWANE

W tym wypadku ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Istnieją niezliczone kombinacje składników. Można wybrać swoje ulubione smaki i eksperymentować bez końca. Jednym z przykładowych przepisów są jajka faszerowane szynką i serem. Ich przyrządzenie zajmie nam nie więcej niż godzinę.

Składniki:

- 5 jajek
- 100 gramów szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
- 40 gramów sera żółtego (np. gouda) startego na grubych oczkach
- majonez
- posiekana zielona cebulka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie dwa plastry świeżego ananasa pokrojone w drobniejsze kawałki

Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu delikatnie wyciągamy z nich żółtka i przekładamy do miski.

2. Rozcieramy żółtka i dodajemy do nich pozostałe składniki, a następnie łączymy całość w jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do twarogu.

3. Tak powstałym farszem wypełniamy oddzielone wcześniej białka.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Komentarze
Autor komentarza: MaciejTreść komentarza: Ewidentnie podpalenia. To już któryś przypadek w tej okolicy...Data dodania komentarza: 2.08.2022, 10:44Źródło komentarza: W Pruszczu Gdańskim spłonęły przyczepy campingowe [zdjęcia]Autor komentarza: MTreść komentarza: Proszę o nagłaśnianie, przypomianie że maluch na rowerku, hulajnodze nie może jechać 20 metrów przed mamą z wózkiem rozmawiającą przez telefon. Dzieci do 10 roku życia także nie mogą bez opieki poruszać się po ciągach komunikacyjnych.Data dodania komentarza: 8.07.2022, 09:48Źródło komentarza: Co najczęściej zgłaszają mieszkańcy Pruszcza?Autor komentarza: Maciej.Treść komentarza: Cóż za piękna nowomowa. Bełkotliwy komunikat z którego trudno jest coś zrozumieć. Czy Pruszcz lub Trójmiasto ma jakiś szczególny problem z jakością powietrza? Nie. Ale takie hasła zawsze fajnie brzmią. Czyste powietrze.. a w praktyce kolejne obostrzenia, pewnie niedługo zabronią palić w kominku, jeździć dieslem i wprowadza strefę płatnego parkowania itp. Czyste powietrze - tak. Ideologiczny terror intelektualny - nie.Data dodania komentarza: 23.04.2022, 10:28Źródło komentarza: Pruszcz Gdański będzie miał lepsze powietrze?Autor komentarza: KarolTreść komentarza: Brawo! Pomyślności w pracy i bezpiecznych akcji.Data dodania komentarza: 22.03.2022, 12:48Źródło komentarza: Ślubowanie nowo przyjętych do służby funkcjonariuszyAutor komentarza: OlaTreść komentarza: Biedactwa. Dobrze, że są ludzie, którzy chcą i mogą im pomóc.Data dodania komentarza: 9.03.2022, 12:41Źródło komentarza: Ukraińskie zwierzęta też potrzebują pomocyAutor komentarza: czarnaTreść komentarza: O! Bym zapomniała!Data dodania komentarza: 16.02.2022, 11:54Źródło komentarza: 1 marca rusza rekrutacja do publicznych przedszkoli w Pruszczu Gdańskim
Reklama